Over Hanneke Wessels

“De menselijke handelingen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen.”

Deze uitspraak van Spinoza is mijn levensmotto. Met begrip en inleving start het werkelijke coachen; ik laat jou daarom altijd in je waarde.

Mijn motivatie

Wat beweegt mensen en wat beweegt mijzelf, dat is van jongs af aan mijn interesse geweest. Ik heb daardoor scherp leren observeren en luisteren. Ik word blij van een gesprek dat ergens over gaat, dat mijn gesprekspartner iets verder brengt en waarvan je iets leert. Het verbeteren van het wel-zijn van mensen loopt als rode draad door mijn loopbaan. Na mijn studie Voeding van de mens aan de Universiteit Wageningen, heb ik in verschillende functies bij GGD-en in het land gewerkt. Ik was gezondheidsvoorlichter, docent, trainer, beleidsmedewerker, onderzoeker en projectleider. Omdat ik het directe contact met mensen en het directe resultaat miste, heb ik een loopbaanswitch gemaakt. Na een opleiding bij de School voor Coaching, werk ik nu als coach, loopbaanadviseur en trainer.  Ook heb ik me verschillende methodieken eigen gemaakt, zoals RET, Transactionele interventies en Coachen met creatieve werkvormen.

Mijn talent als coach?
Ik ben geboren en getogen op een boerderij. Hier heb ik geleerd aan te pakken en datgene te doen wat werkt. Mijn coachingsaanpak laat zich dan ook omschrijven als resultaatgericht. Zowel bij outplacement als loopbaancoaching vind ik het belangrijk dat je verantwoordelijkheid neemt. Je wordt door mij respectvol aangesproken op dat wat je doet. Dat betekent dat je naar jezelf moet willen en durven kijken. Waar ik je uit de tent kan lokken met een grap of speldenprik zal ik dat niet laten. Doordat ik je teruggeef wat ik hoor, zie en voel in onze gesprekken, krijg je inzicht in welk effect je op mij hebt, en zeer waarschijnlijk ook op andere mensen.  Ik krijg van mijn gesprekspartners terug dat ik rustig, open en analytisch ben. Eerlijk en met humor.

Veel mensen hebben de neiging  dingen die ze eng vinden, niet te doen. Mijn overtuiging is dat je ze dan juist moet doen. Bijvoorbeeld wel dat telefoontje plegen, je kwetsbaar durven opstellen of hulp vragen. Neem de eerste kleine stap, die je wel durft te zetten.

Hoe kan ik je begeleiden?

Bij mij ga je aan de slag. Je krijgt huiswerkopdrachten om inzicht te krijgen in je drijfveren en passie, je successen en je kwaliteiten. Je werkt dan aan je CV, aan de randvoorwaarden voor een droombaan of oefent met dingen anders te doen.  Daarnaast ben ik ook adviseur. Zo adviseer ik je over een onderscheidend  CV, effectief netwerken en een professioneel gesprek. En natuurlijk ook over hoe je zo effectief mogelijk solliciteert.

Soms lukt het niet om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Vaak heb je dan hardnekkige gedachten die je belemmeren. Ik spoor deze samen met jou op om ze vervolgens om te buigen naar helpende gedachten. Hierdoor lukt het beter om te doen wat nodig is.

Indien gewenst en passend, kan ik creatieve werkvormen gebruiken. Dit is met name geschikt voor mensen die bij een beslissing  alleen het hoofd gebruiken en blijven piekeren. Door te visualiseren en dit te verbeelden met een collage of een tekening, kom je uit je gedachten en in je gevoel. Waardoor je dan vaak wel durft te kiezen.

Kwaliteit

Kwaliteit is voor mij belangrijk; ik ben er steeds op gericht mijn werk beter te doen. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals, NOLOC. Bovendien ben Ik lid van de kwaliteitskring Zuid-Limburg van NOLOC en kom regelmatig met collega-loopbaancoaches bij elkaar voor intervisie.